Wczytuję dane...
Grill

Jako autoryzowany Partner Premium marki

chcielibyśmy pomóc Państwu w wyborze odpowiedniego produktu.

Współczesne grille mają szereg udogodnień, dzięki którym grillowanie jest prawdziwą przyjemnością.

Można się przez to skupić na towarzyskich aspektach spędzania czasu przy grillu.

Jaki grill Weber kupić?

Gazowy, węglowy czy elektryczny?

Marka Weber oferuje różnorodność dla każdego pasjonata grillowania.

Dzięki temu bez trudu dobierzesz grill na miarę swoich potrzeb i dostosowanego do umiejętności.

Bez znaczenia, czy lubisz grillować na węglu drzewnym lub brykiecie, czy lubisz szybkie i bezproblemowe grillowanie gazowe lub potrafisz przyrządzać idealne steki na grillu elektrycznym – w ofercie Weber znajdziesz grill idealny dla siebie.

Co łączy różne rodzaje grillów Weber ze sobą?

Przede wszystkim wysoka jakość wykonania.

Są to produkty z wyższej półki. Dla bardziej wymagających odbiorców, którzy chcą cieszyć się komfortowym i wygodnym grillowaniem przez długie lata.

Dowodem na to są bardzo długie okresy gwarancyjne, których nie spotkasz kupując zwykły, tani i chiński grill.

Marka Weber oferuje aż do 10 lat gwarancji na wysokiej jakości grille gazowe!

Jedną z najważniejszych cech, jakie powinny charakteryzować dobry grill według marki Weber jest bezpieczeństwo.

Każdy model, zanim zostanie dopuszczony do powszechnej sprzedaży jest testowany i certyfikowany przez niezależne organizacje, które mają do tego uprawnienia.

Grillowanie z grillami Weber ma być czystą przyjemnością i rodzinną ucztą, która nie zagraża zdrowiu i życiu.

Dlatego bezpieczeństwo to podstawa.

Drugim, rozpoznawczym znakiem grilla marki Weber jest pokrywa.

To zdejmowana pokrywa zrewolucjonizowała świat grillowania – zarówno profesjonalnego, jak i domowego (amatorskiego).

Dzięki niej można osiągać najlepsze wyniki pieczenia.

Bez wątpienia ponad 60 lat doświadczeń i miliony sprzedanych modeli na całym świecie mogą świadczyć o profesjonalizmie i wysokim poziomie wiedzy wśród specjalistów marki Weber – od projektantów, po testerów czy specjalistów od sprzedaży.

Grille gazowe marki Weber

Są doskonałym sprzętem do grillowania na miarę profesjonalnych kucharzy.

Nie bez powodu są też przez nich używane.

W bardzo szybki i bezpieczny sposób pozwalają uzyskać wysokie temperatury, przy równomiernym nagrzaniu rusztu i wnętrza grilla. Zastosowanie specjalnego rodzaju stali pozwala cieszyć się pieczonym mięsem, które smakuje praktycznie tak samo, jak jedzenie pieczone na grillu węglowym. To produkty dla osób, które cenią sobie czas, wygodę i czystość.

Grille elektryczne marki Weber

Sprawdzi się w pomieszczeniach zamkniętych, przystosowanych do grillowania. 

Wyposażane również w pokrywy, które pozwalają uzyskać lepsze wyniki pieczenia.

Nie rozgrzewają się tak szybko, jak grille gazowe, aczkolwiek zastosowanie takich samych rusztów i stali pozwala na równomierne i dokładne pieczenie.

Często dużych rozmiarów, sprawdzą się wszędzie tam, gdzie niezbędne jest grillowanie wielu sztuk mięsa w jednym czasie.

Grille węglowe marki Weber to coś, od czego zaczęła się przygoda rodzinnej, amerykańskiej firmy.

To klasyka, która doskonale sprawdza się domowych ogrodach i na piknikach.

Korzystanie z grilla węglowego jest zarezerwowane dla osób, które nie boją się wybrudzić i poczuć zapach węgla na własnym ciele.

Grillowanie na grillu węglowym pozwala cieszyć się wyjątkowym aromatem i smakiem przygotowywanych potraw, co ciężko jest uzyskać w identycznym stopniu przy użyciu grilla elektrycznego lub gazowego.

Kupując grill marki Weber masz pewność, że kupujesz sprzęt na lata.

Można śmiało rzec, że jest to pewnego rodzaju inwestycja, która szybko się zwróci.

Decydując się na wysokiej klasy grill będziesz zadowolony z jakości przyrządzanych produktów oraz przede wszystkim ze smaku.

W naszej ofercie znajdziesz grille zarówno dla niewielkich rodzin, jak i sprzęt przystosowany do większych grup ludzi, gdzie na raz niezbędna jest większa powierzchnia do grillowania.

Bez znaczenia, jaka metoda grillowania Cię interesuje (bezpośrednia czy pośrednia) – każdy rodzaj grilla spełni tu swoją rolę idealnie. Sztuką jest tylko umiejętne umieszczenie węgla lub odpalenie konkretnych palników.

Grillować można o każdej porze roku, jednak nie da się ukryć, że ten sposób spędzania wolnego czasu jest szczególnie popularny wiosną i latem, gdy na zewnątrz panuje przyjemna temperatura, a przyroda kusi kolorowym krajobrazem.

Ty także masz ogromną ochotę na grillowanie, ale brakuje Ci koncepcji na idealne popołudnie z grillem w roli głównej?

A może nie masz jeszcze grilla i nie wiesz, jaki sprzęt sprawdzi się najlepiej?

Oto garść inspiracji i porad, które na pewno przyczynią się do sukcesu urządzonego przez Ciebie spotkania i zachwycą Twoich gości!

Grill na tarasie, w ogrodzie czy nad brzegiem rzeki?

Jeśli chcesz urządzić fantastyczne popołudnie z grillem w gronie rodziny i przyjaciół, w pierwszej kolejności… zaparz sobie aromatyczną kawę, przygotuj kartkę, długopis i wygodnie usiądź w ulubionym fotelu!

Stwórz punkt po punkcie plan imprezy.

Naprawdę nie jest to czynność trudna czy czasochłonna, a bardzo pomoże Ci okiełznać wiele aspektów szykowanego wydarzenia.

W pierwszej kolejności ustal, gdzie zamierzasz urządzić grilla, na którego chcesz zaprosić bliskich.

Na tarasie, w odległej, zacisznej części Twojego pięknego ogrodu, a może z dala od domu, np. nad brzegiem rzeki czy w specjalnie wyznaczonym do tego celu miejscu w lesie?

To dość istotne w kontekście przygotowań. Oczywiście najłatwiejszym rozwiązaniem jest grill blisko domu, bo w każdej chwili możesz wyskoczyć do kuchni np. po brakującą szklankę czy czyste sztućce.

Niemniej grill na łonie natury, z dala od zgiełku oraz ciekawskich spojrzeń sąsiadów i przechodniów niewątpliwie ma swój urok – przy właściwej organizacji także można sprostać temu zadaniu.

Różne oblicza grilla

Już wiesz, gdzie odbędzie się grill, ale do pełni szczęścia brakuje Ci… samego grilla?

Jeżeli jesteś na etapie przeglądania ofert, zwróć uwagę na to, że do Twojej dyspozycji oddane są zarówno grille węglowe, elektryczne, jak i gazowe.

Pierwszy z wymienionych doskonale sprawdzi się podczas wyjazdów na łono natury, bowiem ze wszystkich wymienionych jest najbardziej „mobilny”.

Nie potrzebuje też dostępu do energii elektrycznej czy gazu.

Poza tym ten niebywały aromat, jaki unosi się podczas tradycyjnego grillowania na węglu drzewnym… 

Jeśli zatem planujesz zakup solidnego grilla „na użytek domowy”, elektryczny lub gazowy będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnego węglowego.

Nowoczesne urządzenia mają całe mnóstwo fantastycznych funkcji i dodatkowych akcesoriów, dzięki którym wyczarujesz na własnym tarasie lub w ogrodzie prawdziwe cuda. Pizza z grilla, a może gofry?

Teraz możesz to zrobić i zaskoczyć swoich bliskich czymś absolutnie nietuzinkowym!

Jeśli chodzi o produkty Webera, w przypadku grillów elektrycznych warto postawić na Q1400 Stand, a gazowych – Spirit E210 z systemem GBS.

Dobry grill? Niebanalny grill!

Masz ochotę na coś dobrego z grilla?

Ile razy zdarzyło Ci się zastanawiać nad tym, co na grilla, a później kończyło się na klasycznej karkówce i kiełbaskach?

Udany grill to z całą pewnością taki, na którym pojawi się duży wybór potraw i przekąsek dla gości.

Ale nie zrozum tego źle – duży wybór nie musi być jednoznaczny z dużą ilością jedzenia, które później marnuje się, kończy w zamrażarce lub jest dojadane na siłę.

Oblicz dokładnie liczbę gości i jeśli dobrze ich wszystkich znasz, zastanów się przez chwilę, jakie potrawy lubią najbardziej.

Samo mięso, choćby wszystkie możliwe rodzaje, to zdecydowanie za mało.

Sałatka na grilla to na pewno obowiązkowy dodatek – dzięki niej na talerzach zrobi się kolorowo!

Śmiało sięgnij również po rozmaite warzywa do grillowania.

A może ryby?

Jeśli wśród Twoich bliskich jest miłośnik ryb i owoców morza, zrób mu miłą niespodziankę i przyrządź na przykład łososia lub krewetki z grilla.

Koniecznie zadbaj o różnego rodzaju napoje oraz deser, bo przecież „coś słodkiego” do pysznej kawy po obiedzie to miły akcent, którym sprawisz gościom przyjemność.

Grill – pomysły na oprawę wydarzenia

Jeśli zdecydujesz się na urządzenie grilla we własnym ogrodzie lub na działce, masz sporo możliwości stworzenia interesującej oprawy.

Zadbaj o muzykę, a także o atrakcje, jeśli wśród gości są małe dzieci – urządź dla nich mały kącik zabaw.

Dzięki temu na pewno nie będą się nudzić i ciekawie spędzą czas.

Wieczory bywają chłodne także latem, zadbaj zatem o gości i nie pozwól im marznąć. Przygotuj ciepłe koce oraz wygodne poduszki na oparcia, jeśli Twoje meble ogrodowe nie posiadają ich w zestawie.

Przytulną atmosferę stworzysz także dzięki ogrodowemu oświetleniu, lampionom i świeczkom. Zadbaj o wszystkie te z pozoru nieistotne szczegóły, a Twój grill będzie wspaniałym wydarzeniem!

---

Co warto wiedzieć, rozpalając grilla ?

Wiele osób przygotowujących dania z grilla nie zwraca uwagi na bezpieczeństwo. Tymczasem stosowanie się do kilku podstawowych zasad pozwala na uniknięcie wypadków, których konsekwencją będą obrażenia fizyczne lub straty materialne.

Jak zrobić grilla, by oszczędzić sobie dodatkowych wrażeń?

Lokalizacja grilla

Jak grillować w ogrodzie, na działce lub na balkonie? Grill powinien przede wszystkim znajdować się na stabilnej, płaskiej powierzchni, odpornej na żar. Uniknie się w ten sposób jego przewrócenia oraz wysypania gorących brykietów lub węgla drzewnego i zapalenia się od nich podłoża albo zlokalizowanych nieopodal obiektów. Warto w tym zakresie stawiać na produkty o wysokich standardach w zakresie ich stabilności. Przykładem są tutaj grille Webera posadowione na specjalnie zaprojektowanych i stabilnych nóżkach i kółkach odpornych na warunki atmosferyczne.

Niezmiernie ważnym aspektem jest ochrona rozpalonego grilla węglowego przed wiatrem. Stabilne oparcie oraz pokrywa chronią przed niekontrolowanym rozprzestrzenieniem się żaru.

Łatwopalne ciecze a grillowanie

Przy rozpalaniu grilla należy unikać używania łatwopalnych cieczy, takich jak spirytus lub benzyna. Ich nierozsądne używanie może spowodować poparzenie ciała przez wysoki płomień, a nawet eksplozję. Do rozpalania ognia służą specjalne podpałki. Zapewniają one bezpieczne grillowanie. Najzdrowsze i ekologiczne są podpałki parafinowe.

Suche produkty do rozpalania grilla

Co będzie potrzebne do rozpalenia grilla? Warto postawić na suche brykiety lub węgiel drzewny. Należy unikać rozpalania grilla z wykorzystaniem mokrej rozpałki. Można przez to stracić sporo czasu, dlatego tak niezwykle ważne jest zadbanie o jej odpowiednie przechowywanie, w suchym, pozbawionym dostępu do wilgoci miejscu. Na rynku dostępne są brykiety w wodoodpornych opakowaniach.

Środki ochrony i narzędzia pomagające w grillowaniu

Przy grillowaniu bardzo ważne są odpowiednie środki ochrony osobistej i narzędzia. Oprócz rękawic ochronnych i fartucha z żaroodpornych materiałów należy wyposażyć się również takie produkty jak szczypce, łopatki, czy też termometry do grilla. Wysokiej jakości produkty tego typu można znaleźć w ofercie Webera. Wyjątkowym udogodnieniem jest termometr iGrill.

Grill a dzieci i zwierzęta

W trakcie grillowania warto zwrócić uwagę na dzieci. Powinny się one znajdować przy sprzętach do grillowania w towarzystwie opiekunów (jak starsze rodzeństwo lub dorosłe osoby). Należy również unikać przebywania przy grillu zwierząt. Ich nieostrożne zachowanie może doprowadzić do groźnego dla nich w skutkach wypadku.

Zasady grillowania

czy przygotowanie potraw w domu jest bezpieczne?

Grille na węgiel lub brykiet doskonale sprawdzają się podczas spotkań odbywanych w gronie rodziny i bliskich w ogrodzie, na działce czy też na innych terenach otwartych. Należy jednak unikać grillowania z ich wykorzystaniem w domu. Podczas procesu spalania niskiej jakości brykietu mogą pojawić się szkodliwe opary lub nawet tlenek węgla, który w skrajnych sytuacjach może być szkodliwy. Ważne jest aby używać dobrej jakości węgla lub brykietu z drewna pozyskanego drzew liściastych połączonych skrobią.

Temperatura grilla i jego czyszczenie

Grill rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur, stąd też należy unikać dotykania jego elementów przez nieosłonięte w odpowiedni sposób dłonie i to nie tylko w trakcie pieczenia potraw, ale również kilkanaście do kilkudziesięciu minut po grillowaniu. W ten sposób uniknie się groźnych obrażeń. Co niezwykle istotne: miejsce, w którym gromadzi się popiół w grillu, można opróżnić dopiero wtedy, gdy znajdująca się na nim kratka jest zimna. Może się bowiem okazać, że popiół będzie się jeszcze tlił czego efektem, bywa pożar, szczególnie gdy szybko umieści się pozostałości węgla w koszu na śmieci. Dostępne są grille, w przypadku których usuwanie popiołu jest bardzo łatwe. Przykładem jest Performer Premium GBS od Webera. Zastosowano w nim system czyszczący One Touch.

Instrukcja obsługi

Każdy z grilli posiada swoją instrukcję obsługi. Pozwala ona na szybkie przygotowanie pysznych dań, z wykorzystaniem różnych metod obróbki termicznej. Dzięki jej dokładnemu przestudiowaniu można sobie zapewnić wysoką jakość potraw i bezpieczeństwo.

---

Lato – środek sezonu grillowego i... urlopowego. Wbrew pozorom relacja ta bywa nieco kłopotliwa. Bo wyobraź sobie, że czując zew natury postanawiasz wyjść z domu, przenieść grillowanie poza ogród, ale wszystkie okoliczne zagłębia przyrody – parki, stawy, zakola rzek – roją się od ludzi. Jeśli pragniesz spokoju i wypoczynku na łonie natury, urozmaiconego wieczornym grillowaniem, ale nie w smak ci zazdrosne spojrzenia sąsiadów i "konkurencja" amatorów kopcących kiepskiej jakości wsadem, mamy dla ciebie rozwiązanie: wyjazd na kemping.

Kemping... ale jaki?

Są jednak różne kempingi.

W Europie Zachodniej dużą popularność zyskały pola kempingowe, które swoim gościom oferują wszystko: od doskonale wyposażonych domków, przez namioty z kuchnią i łazienką, po małe kina.

Także nad Wisłą powoli rozwija się ta moda. I brzmi nawet fajnie, ale co to ma wspólnego z zewem natury i satysfakcją z przetrwania w dziczy, bez całego informacyjno–technologicznego szumu, jaki codziennie nas otacza?

Dlatego my polecamy kemping w dawnym stylu – taki, na którym udajemy się wraz z rodziną lub przyjaciółmi, rozbijamy namiot na odludziu, odcinamy się od cywilizacji i daleko od sieci elektrycznych ładujemy nasze baterie biologiczne.

Jedzenie bez kuchni i restauracji

Przy kempingach jedzenie stanowi pewnego rodzaju problem.

Na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej, ale umówmy się – to czyni konserwę turystyczną najwyżej zjadliwą, nie zaś dobrą. Ciężko jednak przygotować coś smacznego bez dostępu do kuchni.

Na pewno? Przecież mamy grilla, który do tego zadania nada się idealnie!

Naprawdę: grillowanie w ogródku to miły sposób spędzania wolnego czasu, który przy okazji zapewnia nam pyszne jedzenie, ale na kempingu ten sens się odwraca: grillowanie w głuszy to najlepszy, najszybszy, najwygodniejszy sposób przygotowania ciepłego posiłku, który przy okazji jest dużo bardziej relaksujący i bezpieczny od rozpalania ogniska. Daje też nieporównywalnie więcej możliwości kulinarnych.

Jaki grill wybrać na kemping?

W związku z powyższym nie powinniśmy się zastanawiać nad tym CZY zabrać grilla na kamping, ale JAKIEGO grilla zabrać. Który sprawdzi się najlepiej w warunkach polowych? Odpowiedź jest prosta: dobry i mobilny. Z jasnych przyczyn należy pominąć grille elektryczne, które mają swoje zalety, ale wymagają dostępu do sieci elektrycznej, której spodziewamy się nie zastać na miejscu naszego wyjazdu. Nie nadadzą się też duże, wysokie grille – nawet jeśli są zaopatrzone w kółka ułatwiające przesuwanie, to ich gabaryty nie sprzyjają transportowi na większe odległości.

Tu najlepiej nadadzą się kompaktowe grille zaprojektowane tak, by zajmowały niewiele miejsca w bagażniku, a jednocześnie były wygodne i bezpieczne w użytkowaniu. Weber posiada w swojej ofercie serię Go Anywhere, w której znajdziecie właśnie takie grille: niewielkie, lekkie, ze składanymi nóżkami które umożliwiają wygodne postawienie urządzenia na polanie czy innym podłożu, jednocześnie stabilizując je podczas przewożenia. Znajdziecie je zarówno w wersji węglowej, jak i gazowej na specjalne naboje – możecie wybrać ulubiony przez was sposób zasilania. Oba modele mają powierzchnię grillowania o wymiarach 42 x 26 cm, co z pewnością wystarczy dla kilkuosobowej załogi. Dla jeszcze łatwiejszego transportu i jeszcze większej mobilności możecie dobrać do nich dedykowaną torbę transportową, w której nawet ręczne przenoszenie nie będzie stanowiło problemu.

Innym modelem idealnym do grillowania w plenerze jest Smokey Joe Premium. Ten okrągły grill z okrągłym rusztem o średnicy 37 centymetrów został zaprojektowany właśnie jako grill biwakowy. Jak na grill Webera przystało, posiada wiele udogodnień i świetnych rozwiązań technicznych. Oprócz standardowej pokrywy, pod którą grilluje się szybciej i lepiej, oraz dopływów powietrza pozwalających na łatwą regulację temperatury, Smokey Joe posiada także pałąk do przenoszenia, który ułatwia transport, zabezpiecza pokrywę a w trakcie grillowania może służyć jako część bardzo praktycznej osłony od wiatru.

Nowoczesne przenośne grille to idealne rozwiązanie i świetny kompromis pomiędzy spokojem odludnej polany i wygodą urlopu. Zapewniają spokój i niezależność, jednak nie za cenę rezygnacji z dobrego, łatwo przyrządzonego jedzenia.

-----

Czym czyścić grilla?

Dzięki grillowi można przyrządzić wiele smakowitych i aromatycznych potraw. Niestety, gdy domownicy pójdą już spać, a goście rozejdą się do swoich mieszkań, konieczne jest jego wyczyszczenie. Na szczęście istnieją specjalne akcesoria, dzięki którym proces ten przebiegnie sprawnie, a grill będzie jeszcze przez wiele miesięcy prezentował się doskonale. Prace wykonywane po zakończeniu grillowania i przy ponownym rozpalaniu grilla w kolejnych dniach będą dzięki nim prawdziwą przyjemnością.

Dlaczego warto regularnie czyścić grilla i z czego w tym celu korzystać?

Odpowiednia pielęgnacja grilla to priorytet dla osób, które chcą korzystać z niego wielokrotnie. Dzięki dokładnemu wyczyszczeniu wszelkich zakamarków grill prezentuje się okazale, a my zyskujemy pewność, że przyrządzane na nim potrawy będą wyróżniały się tak samo doskonałym smakiem i aromatem, jak na samym początku użytkowania grilla. Pielęgnacja grilla powinna być priorytetem dla każdego miłośnika potraw z rusztu. Zwykłe, kuchenne akcesoria czyszczące mogą nie sprostać jednak wymaganiom w tym zakresie. Wśród produktów do czyszczenia grilla, w które warto się wyposażyć, znajdują się przede wszystkim specjalne szczotki czyszczące z odpowiednio dostosowanym włosiem, gąbki do czyszczenia (które swoim składem różnią się od tradycyjnych zmywaków), a także środki chemiczne ułatwiające pozbycie się silnych zabrudzeń związanych z oddziaływaniem na grilla wysokiej temperatury, tłuszczu oraz różnych odmian opału.

Idealnym rozwiązaniem w przypadku czynności pielęgnacyjnych związanych z grillem będzie zakup akcesoriów renomowanego producenta, które dzięki specjalnym testom spełniają oczekiwania w zakresie bezpieczeństwa dla grilla oraz nie zawierają w swoim składzie niebezpiecznych składników (w przypadku środków chemicznych). Doskonale wpisują się w te wymagania akcesoria do czyszczenia od Webera, zbierające świetne opinie wśród amatorów grillowania. Do ich wykonania wykorzystano materiały i środki, które są bezpieczne dla grilla i jego użytkowników, a jednocześnie charakteryzują się bardzo wysoką skutecznością nawet w przypadku zaniedbań i pozostawieniu brudu na powierzchni grilla przez dłuższy czas.

Akcesoria do czyszczenia grilla – jakie warto kupić?

Czyszczenie grilla nie należy do najprostszych czynności. Największy problem sprawiają zwykle przestrzenie znajdujące się między rusztem, a także miejsca tuż przy krawędzi powierzchni grillowania. Ich wyczyszczenie za pomocą zwykłych akcesoriów może nie dawać satysfakcjonujących efektów, nawet przy długiej pracy, a jednocześnie doprowadzić może do uszkodzenia grilla. Na szczęście Weber przygotował specjalną, trójstronną szczotkę do grillowania z włosiem ze stali szlachetnej, które nie zdziera delikatnej emalii porcelanowej, a jednocześnie bardzo dokładnie czyści grilla. Atutem tej szczotki jest również ergonomiczny uchwyt, dzięki któremu takie narzędzie do czyszczenia nie będzie wypadało z ręki w trakcie pracy.

Przy czyszczeniu grilla pomocne będą także środki chemiczne, szczególnie jeśli brud zalega na jego powierzchni już długo. Rozpuszczą one wszelkie pozostałości, których nie można doczyścić manualnie. Wystarczy tylko taki środek zaaplikować na czyszczoną powierzchnię i odczekać chwilę, aż zacznie działać. Idealnie sprawdzi się tu płyn Weber do czyszczenia rusztu, a w przypadku powierzchni emaliowanych – płyn Weber do czyszczenia emalii. Po określonym przez producenta czasie ekspozycji brudu na płyn, pozostałości po grillowaniu można zmyć z wykorzystaniem specjalnej gąbki do czyszczenia grillów Weber, dostępnej w opakowaniu po 2 sztuki.